Панаотовић: ЈАЧАТИ ВЕЗЕ СРБИЈЕ И ЦРНЕ ГОРЕ

25/07/2023

Директор Културног центра Новог Сада Бојан Панаотовић, чије текстове и колумне често објављују медији у Црној Гори, био је гост емисије „Ново јутро“ која се емитује на Радио-телевизији Херцег Нови.

Црна Гора више неће бити најпотцењенија туристичка дестинација

Панаотовић је најпре истакао скорашње наводе европских медија с којима се сложио у процени да је Црна Гора једна од најпотцењенијих туристичких дестинација. Прекрасна Бока богата је културним добрима и њене се благодети могу уживати за много мање новца него оне које се рекламирају широм светских меридијана. „Треба то рећи, не маркетинга ради, нити политике ради, али ово је једно благо и то желим да истакнем, нарочито уз добру вољу људи и одсуство језичких баријера. Треба више рефлектора усмерити на квалитете и предности Црне Горе – и у људским ресурсима и када је реч о природним богатствима“, рекао је Панаотовић. Проблем потцењености Црне Горе лежи у политици и у маркетингу који је до пре годину дана бележио приче о борби народа против аутократије, клановима и обрачунима. Сада, како Панаотовић истиче, све иде набоље и долази на своје место, „демократија нема цену“, а Црна Гора иде много бољим путем него што је ишла ранијих година.

Криминал не може бити кључна привредна грана

Криминал и корупција су рак-рана сваког друштва и постоје у свим државама откад је света и века. Проблем је само у томе да ли држава има мафију или мафија има државу, односно, ко кога контролише – напоменуо је Панаотовић поводом ударне вести у свим црногорским медијима о хапшењу Веселина Вељовића, а да расуло настаје када мафија претекне државу. „Селективна правда је некада гора од анархије и неправде, зато што уме да продуби осећање незадовољства код грађана“. Хапшење које се јуче десило даје наду да ће се кренути против криминала свеобухватно и да неће бити заштиићених – истакао је Панаотовић и додао да је основна култура да се нико не етикетира док се не докаже да је преступник или не. У Србији су 2003. „отуђени центри моћи из безбедносних кругова“ надјачали државу, док су се 5. октобра 2000. десиле такозване демократске промене. Три године мафија није савладана и десило се не убиство, већ стрељање премијера, на прагу зграде Владе где нису радиле камере. „Мора се озбиљно кренути у обрачун са корупцијом, нарочито са организованим криминалом, јер не може то да буде кључна привредна грана“, казао је Панаотовић.

Уставни суд мора бити функционалан

У модерним временима и демократијама уставни суд је кључ и мора бити функционалан, што је додатно повезано са квалитетом живота грађана. Тешко је, Панаотовић наводи, изабрати за позицију делатника у Уставном суду неког ко је „оперисан од политике“, али не могу то бити ни „страначки војници“. Велика је трагедија да се о земљи која је породила Борислава Пекића, Данила Киша, Дејана Савићевића, Павла Вуисића, Петра Петровића Његоша, у немачкој штампи чита о клановима. Иста је ситуација са Србијом која је дала Теслу, Миланковића, Пупина, Андрића и Ђоковића – те је беспризорно да на насловним странима читамо о јунацима ријалити програма. „Ми смо државе културе, традиције, народи који имају изузетно шта да понуде Европи и свету и у културном смислу и у научном“, напомиње Панаотовић.

Српско-црногорски односи: драма која по логици ствари мора имати срећан епилог

„Неприлично је, ненормално и болесно, без обзира на то каквих сте политичких оријентација, да убеђујете некога како Србија и Црна Гора треба да буду на ратној нози, да не треба да имају размењене амбасадоре“, наглашава Панаотовић, који подсећа на историјске везе и савезништва Србије и Црне Горе. Потребно је да се обострано побољша воља. Градоначелници Будве, Котора и Тивта били су гости у Новом Саду код тадашњег градоначелника Милоша Вучевића, који је позвао грађане Србије да посете црногорско приморје. Таблоиди се тешко дају контролисати и због тога је честа појава „морских паса“ у медијима, која у негативном светлу представљају суседну државу.

Ако се присетимо објава екс-премијера Душка Марковића који је уочи судбоносних избора 2020. године говорио да српске попове треба тракторима послати назад у Србију, ако се присетимо чињенице да је Срба у јавним институцијама било свега два до три посто, морамо сагледати и данашње стање ствари у светлу напретка који је остварен. Данас имамо далеко релаксираније односе и ситуација је драматично боља. Тим пре морамо бити задовољни, нарочито ако погледамо одакле смо пошли пре неколико година – из једног неприродног и потпуно ненормалног стања.

Неки медији кроје слику раздора, Ђукановић покушао на силу

На нама је да пошаљемо конструктивне поруке мира и сарадње. Добросуседство је нешто што нико не може да оспори и на чему инсистира савремена Европа. Црна Гора има светлу историју државности и државотворности, а добросуседски односи са Србијом почивају на истоветности језика, вере, на историјским савезништвима. То напросто мора тако да остане!

Српски туристи у Хрватској на нивоу статистичке грешке!

Осећај припадности и добродошлице је кључан у одлуци туриста да летују у Црној Гори. Леп је Пореч, предиван је Хвар, али ако страхујете да ће вам неко пробушити гуму, девастирати аутомобил, да не помињем катастрофалније исходе, а било их је, ту већ говоримо о једностраној политици ектремизма, а не о добросуседству и регионалном миру и стабилности.

Пуна подршка Херцег Новом и градовима Боке на путу ка титули ЕПК

Тим младих људи који се изборио да Нови Сад постане Европска престоница културе добио је ветар у једра тадашњег градоначелника Новог Сада а данашњег министра одбране Милоша Вучевића да пружи максималну подршку Црној Гори у борби за ову престижну титулу. Када објективно погледате историју, културу, традицију и природне лепоте ових простора, заиста постоје реалне основе за освајање титуле.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања