Предавање др Александре Колаковић „Потрага за српском историјом у Паризу: заборављене везе и контакти Обреновића и Карађорђевића“ на Јутјуб каналу КЦНС

27/09/2023

Предавање др Александре Колаковић на тему „Потрага за српском историјом у Паризу: заборављене везе и контакти Обреновића и Карађорђевића“ (27. 9. 2023) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

У оквиру разговора о српско-француским односима, Александра Колаковић истиче да ће на данашњем предавању бити речи о трагању за српском историјом у Француској и на који начин креће потрага за изворима приликом проучавања српско-француских односа. Циљ овог предавања јесте указивања на заборављене везе и контакте династија Обреновић и Карађорђевић са угледним Французима.

У српској историографији посебно се истиче да су Карађорђевићи били ти коју су гајили посебне везе са Француском али не смемо заборавити да се и краљ Милан школовао у Француској, као и његов син Александар који је имао француске учитеље језика и дипломатије.

Обе наше краљевске лозе имају неоспориво велике и нераскидиве везе са угледним личностима француског друштва, не само кроз значајну улогу у контексту историје француско-српских односа, већ и као важан део европског културно-историјског наслеђа.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања