Предавање др Растиславa Стојсављевићa на тему „Битка за Мидвеј” на Јутјуб каналу КЦНС

13/05/2024

Предавање др Растиславa Стојсављевићa на тему „Битка за Мидвеј” (13. 5. 2024) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Битка за Мидвеј представља прекретницу Другог светског рата на Пацифику у рату између Јапанаца и Американаца. Она је само једна у низу битака, кренувши од Перл Харбора из децембра 1941. па све до капитулације Јапана почетком децембра 1945. године. Битка за Мидвеj, наглашава др Стојсављевић, представља прекретницу тиме што је зауставила надирање Јапана у централном Пацифику и, између осталог, дала замах за наредне битке које ће уследити у Коралном мору, Гвадалканалу и Соломонским острвима, али и спречила да Јапанци окупирају Аустралију.

Јапанска флота „Излазећег сунца” је заустављена почетком јуна 1942. и они од тада из офанзивних дејстава прелазе у дефанзивна. У августу 1945. године уследиће употреба нуклеарног наоружања, што ће довести до завршетка Другог светског рата.

Значај Битке за Мидвеј огледа се у томе што се први пут нису директно сукобљавали носачи авиона, крстарице и бојни бродови, већ само авиони са једне и са друге стране, тако да не само да је прекретница рата aмеричке победе већ је прекретница другачијег начина поморског ратовања, закључује др Растислав Стојсављевић.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања