Предавање историчара Срђана Граовца на тему „БИТКА ЗА ЈЕДРЕНЕ – СРБИ И БУГАРИ У ПРВОМ БАЛКАНСКОМ РАТУ” на Јутјуб каналу КЦНС

15/05/2024

Предавање историчара Срђана Граовца на тему „БИТКА ЗА ЈЕДРЕНЕ – СРБИ И БУГАРИ У ПРВОМ БАЛКАНСКОМ РАТУ” (15. 5. 2024) можете погледати на Јутјуб каналу КЦНС.

Историчар Срђан Граовац говорио је о опсади Једрена 1912. и 1913. године, војном и политичком значају те заједничке операције српских и бугарских оружаних снага, као и о свеукупној сарадњи Србије и Бугарске током Првог балканског рата. На самом почетку предавања Граовац је говорио о српско-бугарским односима уочи Балканских ратова и разлозима који су спречавали да се та сарадња успостави и пре 1912. године. Посебну пажњу предавач је посветио самој опсади Једрена, која је представљала круну српско-бугарског савезништва и заједнички извојевану стратешки важну победу у Првом балканском рату. На самом крају Граовац ја истакао да су те 1912. и 1913. године балкански народи на најбољи начин показали колико плодоносна може бити њихова сарадња, јер су заједнички испунили своју историјску мисију: коначно су ослободили поробљене балканске хришћане из вишевековног османлијског ропства и потиснули ретроградну турску државу са највећег дела Балканског полуострва.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања