Предавање историчара др Бориса Стојковског на тему „Устанак Срба у Банату 1594. године – историја и легенда“ на Јутјуб каналу КЦНС

23/05/2024

Предавање историчара др Бориса Стојковског на тему „Устанак Срба у Банату 1594. године – историја и легенда” (23. 5. 2024) можете погледати на Јутјуб каналу КЦНС.

Повод за предавање је 430. годишњица устанка Срба у Банату. У питању је тема о којој је много говорено и писано, међутим ово предавање има за циљ да пружи другачији поглед и, пре свега, један шири контекст који неретко изостаје.

Устанак Срба у Банату често се назива првим, правим српским устанком. Један од разлога због којих се проф. др Борис Стојковски одлучио да говори на ову тему јесте широки међународни контекст устанка који га одређује као један од озбиљнијих периода у дугом рату Османлија против прве велике лиге хришћанских сила.

„Могуће је поставити поређење са покретом цара Јована Ненада па чак и са покретом Ђерђа Доже, што до данас чак ни у научним круговима, у смислу струке, није рађено, али постоје одређене паралеле које ћемо повући на овом предавању, јер су сви ти покрети имали шире намере и идеје, међутим, постали су део још ширих међународних контекста и геополитике средњег века. У питању је преломни период када један свет нестаје, а други се формира“, истакао је предавач.

Стојковски током предавања даје осврт и на мање познате изворе, пре свега османске који нису у довољној мери коришћени и нису сасвим познати широј јавности, те управо из тог разлога у предавање инкорпорира и извесне елементе легенди.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања