Предавање историчара др Горана Васина на тему „Србија и Црна Гора у XIX веку – државност, политика, династије” на Јутјуб каналу КЦНС

17/06/2024

Предавање историчара др Горана Васина на тему „Србија и Црна Гора у XIX веку – државност, политика, династије” (17. 6. 2024) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Односи Србије и Црне Горе у деветнаестом веку спадају у ред најважнијих тема српске историографије. Они су били динамични и често комплексни, али спадају у један јединствен процес српског ослобођења и уједињења. Односи Србије и Црне Горе са великим силама такође су били препуни успона и падова, али увек са јединственом тежњом да се српско питање реши на позитиван начин, односно да две српске државе, Србија и Црна Гора, нађу заједнички пут ка ослобођењу и уједињењу. То ће се и догодити након балканских ратова и Првог светског рата, али и у много широј југословенској федерацији, што ће узроковати велики број проблема који ће настати касније, у двадесетом веку. Како је дошло до југословенског уједињења и који су то били проблеми у односима Србије и Црне Горе са великим силама – тема је овомесечног предавања проф. др Горана Васина.

„Ова тема је врло често била у фокусу истраживања историчара и шире научне јавности. Динамични и турбулентни односи учинили су ову тему пријемчивом на више научних и истраживачких нивоа. Овом приликом ћемо подсетити на неке историјске чињенице које ће кључно дефинисати ове процесе“, нагласио је предавач.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања