Предавање историчара Огњена Карановића на тему „СРПСКО-ХРВАТСКИ ОДНОСИ У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ (1990–1991) – УВОД У РАТ” на Јутјуб каналу КЦНС

27/06/2024

Предавање историчара Огњена Карановића на тему „СРПСКО-ХРВАТСКИ ОДНОСИ У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ (1990–1991) – УВОД У РАТ” (27. 6. 2024) можете погледати на Јутјуб каналу Културног центра Новог Сада.

Предавање тематизује временско раздобље које је Босну и Херцеговину, Западни Балкан и постјугословенски простор уводило у крвави грађански рат.

„Да бисмо разумели како је до тог грађанског рата дошло, односно како је отворен и девети круг пакла у Босни и Херцеговини 1992. године и зашто су комплексни међунационални и политички односи на том поднебљу изазвали крвопролиће, морамо на један адекватан начин анализирати процесе из 1990. године у вези с обновом политичког плурализма у БиХ и првим вишестраначким изборима“, истиче Карановић уз објашњење да узроке међунационалног и међуверског рата не можемо пронаћи у вишестраначким изборима нити у њиховом историјату. Узроци су далеко комплекснији и они су историјске природе, а Карановић их је анализирао кроз неколико претходних предавања.

Тридесет осам амандмана на Устав Социјалистичке Републике Босне и Херцеговине, усвојених 11. априла 1989. године, учинило је крај једнопартијском систему увођењем изборних листи, што је отворило врата слободним изборима и укупној демократизацији друштва. Наредне године, у јулу 1990, тридесет и једном амандманском изменом на Устав Социјалистичке Републике Босне и Херцеговине спроведена је опсежна уставна реформа која ће у великој мери утицати на будуће догађаје.

„Агонија Југославије ушла је у своју акутну, завршну фазу управо на почетку 1990. године – у оном периоду који кореспондира са временом обнове политичког плурализма“, рекао је Карановић.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања