Предавање историчара др Бориса Стојковског на тему „Увод у средњовековну историју Албанаца и Албаније” на Јутјуб каналу КЦНС

22/07/2024

Предавање историчара др Бориса Стојковског на тему „Увод у средњовековну историју Албанаца и Албаније” (22. 7. 2024) можете погледати на Јутјуб каналу КЦНС.

У фокусу трибине је најстарије истраживање историје Албаније и Албанаца које се често карактерише као контроверзно, те предавач настоји да методолишки приступи историјским изворима уз јасну диференцијацију географских и етничких појмова, што сматра изузетно важним за гледаоце који нису историчари по вокацији, јер често ова два појма попримају другачију конотацију. Управо стога је и циљ предавања да се избегну псеудоисторијске конотације и да се методолошким приступом прикаже шта је то што је важно када говоримо о историји  и територији Албаније, о подручју које постоји и насељено је од старог века. Предавање захвата период од средњег века до периода турског освајања када су почеле веће и значајније миграције и предочава шта је то историја а шта етногенеза која је у случају Албаније нешто комплексније него код неких других народа.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања