event_note Изложба
26.08.2024 - 01.09.2024 access_time 18.30

Изложба Ана Алексић/Лидија Делић: ФЛЕКСИБИЛНЕ ГРАНИЦЕ – уметнички дијалог од 26. августа у Ликовном салону КЦНС

location_on Ликовни салон КЦНС
event_note Изложба
26.08.2024 - 01.09.2024 access_time 18.30

Изложба Ана Алексић/Лидија Делић: ФЛЕКСИБИЛНЕ ГРАНИЦЕ – уметнички дијалог од 26. августа у Ликовном салону КЦНС

location_on Ликовни салон КЦНС

У оквиру фестивала Дунавски дијалози, у понедељак 26. августа у 18.30 у Ликовном салону Културног центра Новог Сада биће отворена изложба Ане Алексић и Лидије Делић под називом ФЛЕКСИБИЛНЕ ГРАНИЦЕ“ – уметнички дијалог. Кустоскиња изложбе је Славица Жарковић, а партнер Галерија Бел Арт. Изложба ће моћи да се погледа до 1. септембра.

За успостављање црногорско-српског уметничког дијалога позване су две уметнице рођене у Црној Гори. Лидија Делић која живи и ради у Београду и Ана Алексић која је на релацији између Црне Горе и Србије. Обе уметнице у свом раду истражују различите физичке и менталне просторе, али и оне унутар уметничког дела, константно преиспитујући границе које их дефинишу, односно њихову флексибилност и пропустљивост у циљу успостављања односа, комуникације и нових контекста. Заузимајући простор галерије, продирући и мењајући га својим делима, увлаче посматрача у слојевите светове који имају своје законитости и указују на бројне проблеме, промене, нестабилности и неравнотеже у оквиру различитих друштвених и еколошких питања. Њихови радови описују лиминалне просторе, који могу бити фиктивни или реални, где се успостављају различите трансформације и кретања са циљем да расветле процесе узроковане проблемима, патњама и траумама које ако оставимо да се гомилају воде до самоуништења, како нашег окружења тако и нас самих, осим ако се са њима не суочимо, слободно расправљамо, и затим их уметнички уобличимо.

 

АНА АЛЕКСИЋ

Ана Алексић (1992, Црна Гора) – завршила је специјалистичке студије сликарства на Факултету ликовних уметности на Цетињу (2014–2018), током којих је боравила један семестар на École Supérieure d’Art de Lorraine у Мецу, Француска (2016). Захваљујући стипендији француске владе, боравила је и на École Nationale Supérieure des Beaux-Arts у Паризу (2020/21). Мастер студије сликарства завршила је на Факултету ликовних уметности у Београду. Од 2014. године активно учествује на изложбама, радионицама и колонијама у Црној Гори и иностранству. Самостално је излагала у Центру савремене умјетности Црне Горе у Подгорици (2019), Новој галерији визуелних уметности у Београду (2021), као и у Уличној галерији (2022). Била је финалисткиња Милчик награде за 2021. годину.

 

 

 

 

ЛИДИЈА ДЕЛИЋ

Лидија Делић (1986, Никшић) – живи и ради у Београду у Србији. Докторирала је на Одсеку за мултимедијалну уметност Универзитета уметности у Београду 2015. године. Дипломирала је на Факултету ликовних уметности у Београду, одсек сликарство, 2010. године. Суоснивач је уметничког простора У10 у Београду, ангажована на вођењу изложби и догађаја. Лидија је 2019. године била на Artist-in-residence програму у организацији Balkan Projects и Swiss Institute у Њујорку. Представник Црне Горе на 59. Међународној изложби уметности Венецијанског бијенала 2022. Тренутно ради на Факултету ликовних уметности у Београду као доцент.

 

Дунавски дијалози међународни су мултимедијални фестивал савремене уметности покренут 2013. године, који се истовремено дешава у галеријским и алтернативним просторима у Новом Саду. Ове године на фестивалу учествује тридесет осам уметника и седам кустоса из деветнаест држава са неколико континената. Програм обухвата изложбе слика, скулптура, инсталација, пројекције видео радова, перформансе и округле столове на седам локација у граду.

Тему овогодишњег Фестивала савремене уметности „Дунавски дијалози: О (АУТО) ДЕСТРУКЦИЈИ И ПРОТИВ ЊЕ: политика/екологија/технологија“ поставио је ликовни критичар Сава Степанов (1951-2024). Фестивал ће званично бити отворен изложбом О (ауто)деструкцији и против ње, која је уједно и централна изложба на овогодишњем фестивалу.

Бавећи се селекцијом ове изложбе Сава Степанов написао је: “Од излагача на изложби О (ауто)деструкцији и против ње очекује се један хомоцентрични приступ у сагледавању актуелног света. Све оно што нуди данашња политика заслужује критички став – не због критиковања кривих, него због освешћивања и охрабривања угрожених. Осим тога тема је глобално присутна и значајна те због тога се захтева учешће радова уметника из више земаља света, са свих континената. Концепцијски наратив посвећен је најактуелнијим темама а настојаће се да на изложби буду презентовани радови, поред сликарства и скулптуре, и они који су блиски ововременским медијским исказима (фотографија, видео, компјутер арт и друге иновативне технологије)”.

Сви програми Фестивала у знаку су ове теме, те концепти кустоса појединачних изложби и догађаја којих има десет, имали су ову тему за своје полазиште.

Посебност фестивала је серија изложби којима се у својеврсни дијалошки однос постављају радови по једног домаћег уметника и уметника из одабране земље.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања