event_note Концерт
03.10.2024 - 03.10.2024 access_time 19.00

Концерт пијанисте Богдана Ђорђевића 3. октобра у Великој сали КЦНС

location_on Велика сала
event_note Концерт
03.10.2024 - 03.10.2024 access_time 19.00

Концерт пијанисте Богдана Ђорђевића 3. октобра у Великој сали КЦНС

location_on Велика сала

У оквиру програма музичке редакције Културног центра Новог Сада биће уприличен солистички концерт пијанисте Богдана Ђорђевића. Концерт ће бити у четвртак, 3. октобра 2024. године у Великој сали Културног центра Новог Сада са почетком у 19 часова. На програму биће дела С. Рахмањинова ,  Ј. Брамса, Ф. Листа и Ф. Шопена.

Улаз је слободан!

Добро дошли!

 

БИОГРАФИЈА:

Богдан Ђорђевић рођен је у Новом Саду. Након што је постао студент тзв. „нулте“ године, односно полазник у првој генерацији припремне класе на Академији уметности у Новом Саду у класи проф. Јокут Михаиловић, редовне студије клавира уписао je ванредним напредовањем као први на ранг-листи са освојених максималних сто бодова на пријемном испиту из главног предмета.

На другој години студија освојио је другу награду на Међународном такмичењу „Петар Коњовић“ у Београду. Као студент четврте године био је добитник стипендије Фонда Универзитета у Новом Саду за младе таленте као једини студент са музичког одсека.

Дипломирао је у класи проф. Кемала Гекића. Магистарске студије завршио је у класи проф. Рите Кинке. Завршни испит специјалистичких студија са делима Франца Листа положио је с највишом оценом такође на Академији уметности у Новом Саду.

Био је активан учесник на преко тридесет мајсторских курсева и летњих школа клавира. Усавршавао се и сарађивао са клавирским педагозима као што су Арбо Валдмa, Ирина Куликова, Душан Трбојевић и Александар Сердар.

Реализовао је значајан број трајних снимака за радио и телевизијске станице. Као извођач композиција Ј. С. Баха снимио је у продукцији тадашње ТВ Нови Сад документарно-играни филм „Полифонија у камену“ који је режирао Милан Белегишанин. Потом је, изводећи дела Ф. Листа на клавиру снимио ТВ портрет „Речју, сликом и музиком“ у режији Кароља Вичека.

До сада је одржао преко сто двадесет солистичких концерата. Највише реситала одсвирао је у Београду и то у Коларчевој задужбини, Гварнеријусу, Галерији САНУ, Павиљону „Цвијета Зузорић“, Студентском културном центру, Кући краља Петра, Народној библиотеци, Музеју позоришне уметности, Галерији „Артгет“, Дечјем културном центру, Дому културе „Студентски град“ и свечаним салама најпрестижнијих музичких школа.

У Новом Саду солистичке концерте редовно је одржавао у Синагоги, Студију М, Градској кући, Матици српској, Спомен збирци „Павла Бељанског“, Огранку САНУ, ФТН-у, Културном центру.

Поред тога, клавирске реситале имао је и у Бањалуци, Херцег Новом, Скопљу, Сплиту, Копру, Суботици, Сомбору, Панчеву, Смедереву, Зрењанину, Шапцу, Бијељини, Лозници, Вршцу, Бечеју, Кули и Сремским Карловцима.

Као солиста, камерни музичар и клавирски сарадник остварио је преко три стотине наступа у уметничком делу програма бројних научних предавања, свечаних додела признања и диплома, књижевних вечери, ликовних манифестација и сл.

Уредник је и водитељ емисија посвећних класичној музици: „Музички великани“ и „Свет партитура“ које се емитују на Првом програму радија – Радио Телевизије Војводине (уторком и недељом од 21.05 до 22.00)

 

Фото: приватна архива

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања