Предавање др Александре Колаковић на тему „Француски модел државе и друштва: перспектива српских интелектуалаца на прелазу из 19. у 20. век (први део)“ на Јутјуб каналу КЦНС

30/09/2024

Предавање др Александре Колаковић на тему „Француски модел државе и друштва: перспектива српских интелектуалаца на прелазу из 19. у 20. век (први део)“ (30. 9. 2024) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

У јавности је већ познато да су се многи српски интелектуалци школовали у Француској, као и да су након повратка имали важна места у држави и друштву. Иако се углавном мисли на Србе из међуратног периода, чињеница је да је један део „Паризлија“ и пре Великог рата већ утицао на прихватање француских модела функционисања државе и друштва у Краљевини Србији. Париз је остао престоница културе, а француска нација симбол слободе за народе Европе. Посебно су француска уметност и књижевност имале свој култ обожавања. Српски студенти и интелектуалци тог времена током свог боравка у Паризу и другим градовима у Француској, прихватили су не само најбоља знања већ и животне навике, стекли контакте и везе, што је потом обележило не само њихове личне животне путеве, већ и процес модернизације Србије. Након повратка у отаџбину градили су државне и друштвене институције по узору на Француску, а у свакодневни живот преносили навике стечене у тој земљи. Идеје француског културног круга тако су продирале и међу оне Србе који се нису школовали на Сорбони и другим француским школама.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања